Beste Excel-sjablonen voor Prijsopvolging voor E-shops

Een prijsvergelijkingssjabloon is iets waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Het is handig als je online op zoek bent naar de beste prijs van een bepaald product of als je een e-commercewinkel runt en de prijzen van je concurrenten wilt vergelijken. Excel Price Tracking Template kan een geweldige manier zijn om alle relevante gegevens duidelijk te rapporteren. Het zal je zeker helpen om een aantal cruciale zakelijke beslissingen te nemen.

In dit artikel geven we je de beste Excel-sjablonen voor je webwinkel, zodat je eenvoudig vergelijkingen kunt maken tussen verschillende leveranciers, winkels of verkopers.

Laten we beginnen!

Verschillende soorten Excel-sjablonen

We zullen ons voornamelijk richten op Excel-sjablonen waarmee je nauwkeurig de prijs van je concurrenten kunt bijhouden, maar we willen je ook laten zien hoeveel soorten sjablonen er beschikbaar zijn voor elk aspect van het dagelijkse operationele werk.

Opmerking: Als je alleen geïnteresseerd bent in Prijsopvolgingssjablonen, ga dan naar het volgende deel.

Laten we eens kijken naar een aantal van de meest effectieve soorten Excel Sjablonen waarmee je vertrouwd kunt raken om je bedrijf te helpen:

  • Verkooppijplijn en sjablonen voor prognoses – Hulpmiddelen die je helpen met verkooppijplijnen en het prognosticeren van je toekomstige verkoop, evenals het beheren van verkooptrechters.
  • Verkoopbereik en e-mailsjablonen – Met deze tools kun je je totale verkoopbereik bijhouden. Het kan je strategie voor koude e-mails zijn of vele andere aspecten.
  • Sjablonen voor het bijhouden van verkoopactiviteiten – Hulpmiddelen die je helpen bij het plannen van je agenda voor verkoopgesprekken, dagelijkse “aanvalsstrategieën” enzovoort.
  • Verkoopmanagement en performance sjablonen – Tools die je managementprestaties verbeteren op het gebied van algehele verbetering, het berekenen van persoonlijke prestaties en 1-op-1 coaching.
  • Verkoopcompensatiesjablonen – Deze sjablonen kunnen je helpen bij het vanaf nul opbouwen of opnieuw opbouwen van een verkoopcompensatieplan.

Nu weet je wat de meest gebruikte en effectieve zakelijke sjablonen zijn. In het volgende deel zullen we ons specifiek richten op de Prijsopvolging Excel Sjablonen.

 

Excel-prijsopvolgingssjablonen voor uw webwinkel

Laten we eerst een definitie geven van de Prijsopvolging Excel Sjabloon. Wat is het en wie kan er baat bij hebben?

Een Excel-prijsopvolgingssjabloon is eenvoudigweg een kant-en-klaar Excel-patroon met vooraf gedefinieerde rijen en kolommen. Deze sjablonen berekenen vaak automatisch belangrijke cijfers op basis van de variabelen die je in de juiste cellen zet. Ze zijn allemaal eenvoudig te gebruiken, af te drukken en volledig aanpasbaar, of je ze nu privé wilt gebruiken of als bedrijfseigenaar of manager. Er zijn veel soorten sjablonen die je kunt gebruiken in je kantoor en tools die je helpen, zoals Template Road.

Verschillende soorten Prijsgerelateerde sjablonen

Er zijn veel soorten Excel-sjablonen die we als bedrijfseigenaar kunnen gebruiken.

Leer ze kennen en beslis zelf welke het beste bij jouw bedrijf past!

Sjabloon voor prijsanalyse van concurrenten

Competitor Price Analysis Template

De bron: smartsheet.com

De sjabloon voor Prijsanalyse van de concurrent is iets dat je gewoon niet mag missen. Dit eenvoudige maar krachtige hulpmiddel zorgt voor alle basisanalyses van concurrenten door verschillende producten van de concurrentie te vergelijken met die van jezelf. De sjabloon zelf bestaat uit kolommen voor lage, hoge en gemiddelde prijzen, zodat je nooit een kans mist en je ook duidelijk mogelijke threads kunt zien.

Je kunt het ook aanpassen door kolommen naar keuze toe te voegen, zoals belastingen, verzendkosten en ID-nummers van producten.

Die sjabloon is zonder twijfel een must-have in je strategieplan voor het volgen van de concurrentie. Het maakt het gewoon veel gemakkelijker voor je om nieuwe doelen te stellen en de obstakels van je bedrijf te overwinnen.

Sjabloon voor prijsanalyse van concurrenten

Sjabloon voor vergelijking bouwkosten

Construction Cost Comparison Template

De afbeeldingsbron: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

Met de sjabloon kun je biedingen van verschillende aannemers en onderaannemers vergelijken om ze vervolgens te rangschikken en de beste te kiezen. Je kunt dit doen door hun opties voor bouwfinanciering, kwalificaties, bodbedragen en andere details te herkennen.

De belangrijkste kolom in deze sjabloon is de kolom “Rangschikking” die laat zien welke bieder het meest concurrerend is en zich onderscheidt van andere bieders.

Sjabloon voor vergelijking bouwkosten

Sjabloon voor producteigenschappen vergelijken

Product Feature Comparison

De afbeeldingsbron: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

 
Het Producteigenschappen-sjabloon is een ander belangrijk hulpmiddel om een visuele lay-out van producteigenschappen te maken. Je kunt eenvoudig verschillende producten vergelijken op basis van hun belangrijkste kenmerken.
 
De tool is een geweldige oplossing voor zowel zakelijk als privégebruik, omdat beide partijen hiermee belangrijke beslissingen kunnen nemen over vergelijkbare producten en een beslissing kunnen nemen. Voor een bedrijfseigenaar is het van vitaal belang om te zien hoe de producten zich onderscheiden van de rest van de markt. Voor een klant is het een sjabloon dat precies laat zien welke waarde de artikelen van elk merk hebben.
 

Extra sjablonen voor e-commerce

Naast bekende producten voor marketing, verkoop en klantenservice, staat Hubspot bekend om het leveren van een breed scala aan waardevolle content via de blogsectie op de website van het bedrijf. In een van hun blogposts gaven ze een lijst met nuttige Excel-sjablonen voor verschillende toepassingen in e-commerce, onderverdeeld in drie categorieën:

  • Marketing
  • Verkoop
  • Projectbeheer

Je kunt de volledige lijst van 19 sjablonen bekijken en downloaden van hun blogsite.

Hoe u de prijzen van uw concurrenten nauwkeurig kunt bijhouden met Google Sheets

In dit gedeelte laten we je kort zien hoe je eenvoudig de prijzen van je concurrenten kunt bijhouden met Google Sheets.

Laten we eerst eens kijken wat je kunt doen met de tool Google Spreadsheet:

  • Bekijk producten in de online winkel van uw concurrent die u niet hebt
  • Vergelijk productprijzen per categorie
  • Verwijder de kleurcodes uit productnamen
  • Zien welke producten van de concurrent specifieke, waardevolle trefwoorden bevatten

Google Sheets Prijslijst Sjabloon

We hebben een aantal voorbeelden gegeven van Excel-sjablonen voor prijscontrole en e-commerce in het algemeen, hieronder vind je een gratis sjabloon voor prijslijsten ontworpen in Google Sheets. Je kunt het gebruiken om handmatig de prijzen van concurrenten bij te houden gedurende een bepaalde periode. Het bevat ook ruimte voor wat basisinformatie over het bedrijf dat het product heeft uitgebracht. Download het hier, aangeboden door Smartsheet.

2 functies in Google Sheets om uw concurrentie nauwkeurig te volgen

Google sheets is een andere geweldige manier om je concurrenten in de gaten te houden. Met de tool kun je hun prijzen bijhouden en gegevens rechtstreeks van websites, CSV-bestanden en nog veel meer verslinden.

ImportGEGEVENS

De functie Google Sheets ImportDATA haalt alle informatie op die je nodig hebt uit een TSV- of CSV-bestand. Dit is handig om gegevens rechtstreeks uit bepaalde webtools of services te halen.

The Sheets IMPORTDATA function has just one required parameter.

De afbeeldingsbron: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

Zoals je kunt zien is het een heel eenvoudige functie. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende tekst in een cel invoegen:

=importdata(“URL”)

Google Sheets vraagt je om de URL van de site tussen de aanhalingstekens te zetten. Klik daarna op Enter en de gegevens worden van de site gehaald.

ImportXML

The IMPORTXML function requires two parameters.

De afbeeldingsbron: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

Het enige wat je hoeft te doen in het gedeelte “Importeren” is 3 kolommen maken met koppen als “Product ID/Naam”, “Productprijs” en “URL”.

De functie ImportXML heeft twee parameters nodig zoals hierboven getoond. Het zijn de URL en de XPath-query.

Om deze functie toe te passen, ga je naar het Google Sheets-veld en typ je het “=”-teken. Typ vervolgens de functie (IMPORTXML). Voer in het gedeelte parameters de URL in waarvan je gegevens wilt importeren. Het moet de exacte website-URL van je concurrenten zijn waar je de informatie vandaan wilt halen.

Volgende stap: De “xpath” parameter.

xpath is niets anders dan XML-padtaal – een querytaal die wordt gebruikt om knooppunten in de gegevens te selecteren.

Het eerste deel – met de twee schuine strepen (//) – vertelt het hulpprogramma om het document te doorzoeken totdat het de variabele vindt die we erachter zetten.

Je moet dus precies datgene achter de schuine strepen zetten wat Sheets moet vinden.

Als je de titel van het product wilt vinden – “Smart Speaker” in het onderstaande voorbeeld – markeer deze dan en gebruik de HTML-optie “Inspect Element” om het ontwikkelprogramma van de browser te openen. Het zal automatisch het element (node) openen en markeren dat je achter de schuine strepen moet plaatsen waar we het eerder over hadden.

Elevet : Electronics Super Store PrestaShop Theme

De afbeeldingsbron: https://themevolty.com/elevet-electronics-marketplace-multipurpose-super-store-template

Voor dit specifieke voorbeeld ziet het er als volgt uit:

//h1[contains(@itemprop, ‘Smart Speaker’)]

Het enige wat je hoeft te doen is het na het “;” teken in onze ImportXML functie te plaatsen, zodat het er als volgt uitziet:

=IMPORTXML(“URL”;”//h1[contains(@itemprop, ‘Smart Speaker’)]”)

Herhaal dit proces voor elk product dat je wilt controleren en je kunt aan de slag!

Request a demo!

Handmatig prijzen bijhouden vs. geautomatiseerd prijzen bijhouden

Automatisering heeft veel voordelen ten opzichte van handmatige prijsmonitoring. Het versnelt het proces enorm, omdat je gewoon een reeks voorwaarden opgeeft die een computerapplicatie moet volgen, wat veel tijd bespaart. U bevrijdt uw personeel van vervelend werk, zodat uw team zich op andere taken kan richten. U ontvangt vaker nauwkeurige informatie. Wanneer bedrijven prijzen handmatig bijhouden, kunnen de productkosten al veranderen voordat het personeel erin slaagt om de informatie bij te werken. Met automatisering kunt u meer bronnen bijhouden en de kans op menselijke fouten elimineren. Bovendien beschikt prijsbewakingssoftware vaak over veel aanvullende functionaliteiten, zoals het automatisch instellen van prijzen, historische rapportage, magazijninformatie en meer.

Al met al zijn de tools voor het automatisch volgen van prijzen veel beter dan elke vorm van handmatige prijsmonitoring.

Waarom je misschien de Dealavo tool wilt gebruiken in plaats van sjablonen

De Dealavo oplossing voor prijsmonitoring heeft een aantal voordelen, waarvan we er hieronder een aantal beschrijven.

Prijsmonitoring met Dealavo

Er is geen limiet aan het aantal producten dat je met de tool kunt monitoren. Je kunt de websites, marktplaatsen en prijsvergelijkingsplatforms selecteren die je wilt monitoren. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt en je bepaalt zelf hoe vaak je de updates wilt zien. Met Dealavo ontvang je historische rapporten, zodat je kunt zien hoe de prijzen in de loop van de tijd zijn veranderd, wat je helpt bij het plannen van je toekomstige strategieën en inzicht geeft in de bewegingen van je concurrentie. Je kunt zien hoeveel andere bedrijven de producten verkopen die jij verkoopt en waar. Dit zijn slechts enkele van de hoogtepunten.

Analyse van concurrenten

Bekijk de prijzen van je concurrenten en krijg bericht als ze speciale aanbiedingen lanceren. Observeer de markten waar je concurrenten actief zijn. Noteer de exacte datum waarop je concurrenten beginnen met seizoensaanbiedingen. Identificeer de producten waarmee je de top van de productlijsten kunt bereiken na slechts een kleine prijsverlaging, en let op de producten die je voor hogere prijzen kunt verkopen en toch aan de top kunt blijven. Download rapporten om te delen met andere medewerkers of in uw presentaties. Bekijk de prijzen van concurrenten met verzendkosten (indien beschikbaar).

Dynamische prijzen

Specificeer de voorwaarden voor automatische prijswijzigingen met slechts een paar klikken, zodat je tijd vrijmaakt voor andere taken in plaats van al je productprijzen handmatig te beheren. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over prijsbeheer wanneer je op vakantie gaat of gewoon niet beschikbaar bent voor je werk. Dynamic Pricing met Dealavo is gebaseerd op een reeks voorwaarden en drempels die zeer gedetailleerd kunnen zijn, maar toch eenvoudig in te stellen zijn om ervoor te zorgen dat prijsbeheer past bij de specifieke behoeften en verwachtingen van je bedrijf.

Bekijk hoe dit alles in de praktijk werkt. Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan!

Samenvatting

Er zijn veel sjablonen die je aanzienlijk kunnen helpen bij het volgen van de prijzen en andere activiteiten van je concurrenten. We hopen dat je met de voorbeelden die we in dit artikel hebben gepresenteerd, ze nu in je voordeel kunt gebruiken en je concurrentie voor kunt blijven!

Als je onderweg vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.