Nejlepší šablony pro sledování cen v aplikaci Excel pro e-shopy

Šablona pro porovnání cen je něco, co může využít každý. Je užitečná jak v případě, že hledáte nejlepší cenu daného produktu na internetu, tak v případě, že provozujete e-shop a chcete porovnat ceny svých konkurentů. Šablona pro sledování cen v aplikaci Excel může být skvělým způsobem, jak přehledně vykázat všechny důležité údaje. Určitě vám pomůže učinit některá zásadní obchodní rozhodnutí.

V tomto článku vám nabídneme nejlepší šablony Excelu pro váš e-shop, abyste mohli snadno porovnávat různé dodavatele, obchody nebo prodejce.

Začněme!

Různé typy nejlepších šablon aplikace Excel

Zaměříme se především na šablony aplikace Excel, které vám umožní přesně sledovat ceny vašich konkurentů, ale chceme vám také ukázat, kolik typů šablon je k dispozici pro jakýkoli aspekt každodenní provozní práce.

Poznámka: Pokud vás zajímají pouze šablony pro sledování cen, přejděte na další část.

Projděme si některé z nejefektivnějších typů šablon aplikace Excel, s nimiž se můžete seznámit, abyste pomohli svému podnikání:

  • Šablony prodejních potrubí a prognóz – nástroje, které vám pomohou s prodejními potrubími a prognózami budoucích prodejů, stejně jako s kontrolou prodejních trychtýřů.
  • Oslovení prodejců a šablony e-mailů – pomocí těchto nástrojů můžete sledovat celkové oslovení prodejců. Může to být vaše strategie zasílání studených e-mailů nebo mnoho dalších aspektů.
  • Šablony pro sledování prodejních aktivit – nástroje, které vám pomohou s plánováním kalendáře prodejních hovorů, denními strategiemi „útoků“ apod.
  • Šablony pro řízení prodeje a výkonnost – nástroje, které zlepší vaši výkonnost v oblasti řízení z hlediska celkového zlepšení, výpočtu osobní výkonnosti a koučování 1 na 1.
  • Šablony pro odměňování prodejců – tyto šablony vám mohou pomoci při sestavování nebo opětovném sestavování plánu odměňování prodejců od nuly.

Nyní víte, jaké jsou nejpoužívanější a nejefektivnější šablony spojené s podnikáním. V následující části se zaměříme konkrétně na Šablony pro sledování cen v aplikaci Excel.

 

Šablony Excel pro sledování cen pro váš e-shop

Nejprve definujme šablonu Excel pro sledování cen. Co to je a kdo ji může využít?

Šablona Excel pro sledování cen je jednoduše připravený vzor Excelu s předdefinovanými řádky a sloupci. Tyto šablony často automaticky vypočítají důležité údaje na základě proměnných, které vložíte do správných buněk. Všechny se jednoduše používají, dají se vytisknout a jsou plně přizpůsobitelné, ať už je chcete používat soukromě, nebo jako majitel či manažer firmy. Existuje mnoho typů šablon, které můžete použít ve své kanceláři, a nástrojů, které vám pomáhají, jako je například Šablona Road.

Různé typy šablon souvisejících s cenou

Existuje mnoho typů šablon aplikace Excel, které můžeme jako podnikatelé používat.

Seznamte se s nimi a sami se rozhodněte, který z nich se pro vaši společnost hodí nejlépe!

Šablona analýzy cen konkurence

Competitor Price Analysis Template

Zdroj: smartsheet.com

Šablona analýzy cen konkurence je něco, co si prostě nemůžete nechat ujít. Tento jednoduchý, ale výkonný nástroj zvládne všechny základní analýzy konkurence porovnáním různých konkurenčních produktů s vašimi vlastními. Samotná šablona se skládá ze sloupců pro nízké, vysoké a průměrné ceny, takže vám neunikne žádná příležitost a budete také moci přehledně vidět případné nitky.

Můžete si ji také přizpůsobit přidáním sloupců podle vlastního výběru, jako jsou daně, doprava a identifikační čísla produktů.

Tato šablona je bezpochyby nezbytnou součástí plánu strategie sledování konkurence. Jen vám výrazně usnadní stanovování nových cílů a překonávání překážek vašeho podnikání.

Šablona analýzy cen konkurence

Šablona pro porovnání stavebních nákladů

Construction Cost Comparison Template

Zdroj obrázku: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

Šablona umožňuje porovnávat nabídky různých dodavatelů a subdodavatelů, abyste je mohli seřadit a vybrat si toho nejlepšího. Můžete tak učinit na základě rozpoznání jejich možností financování stavby, kvalifikace, výše nabídkové ceny a dalších údajů.

Nejdůležitějším sloupcem v této šabloně je sloupec „Pořadí“, který vám ukáže, který uchazeč je nejkonkurenceschopnější a vyniká nad ostatními.

Šablona pro porovnání stavebních nákladů

Šablona pro porovnání funkcí produktu

Product Feature Comparison

Zdroj obrázku: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

 
Šablona vlastností produktu je dalším klíčovým nástrojem pro vytvoření vizuálního rozvržení vlastností produktů. Můžete tak snadno porovnávat různé produkty na základě jejich klíčových vlastností.
 
Tento nástroj je skvělým řešením pro firemní i osobní použití, protože umožňuje oběma stranám učinit klíčová rozhodnutí o podobných produktech a rozhodnout se. Pro majitele firmy je zásadní zjistit, jak se výrobky odlišují od zbytku trhu. Pro zákazníka je to šablona, která přesně ukazuje, jakou hodnotu mají výrobky jednotlivých značek.
 

Další šablony e-commerce

Kromě známých produktů pro marketing, prodej a služby zákazníkům je společnost Hubspot známá tím, že poskytuje širokou škálu hodnotného obsahu prostřednictvím sekce blogu na webových stránkách společnosti. V jednom ze svých blogových příspěvků poskytli seznam užitečných šablon aplikace Excel pro různá použití v elektronickém obchodě, rozdělených do tří kategorií:

  • Marketing
  • Prodej
  • Řízení projektů

Kompletní seznam 19 šablon si můžete prohlédnout a stáhnout z jejich blogu.

Jak přesně sledovat ceny konkurence pomocí tabulek Google

V této části vám krátce ukážeme, jak můžete snadno sledovat ceny svých konkurentů pomocí tabulek Google.

Nejprve se podívejme na to, co můžete dělat s nástrojem Tabulka Google:

  • Zobrazit produkty uvedené v internetovém obchodě konkurence, které nemáte.
  • Porovnávat ceny produktů v jednotlivých kategoriích
  • Odstranit barevná písmena z názvů daných produktů
  • Zjistěte, které produkty konkurence obsahují konkrétní, cenná klíčová slova

Šablona ceníku v tabulkách Google

Uvedli jsme několik příkladů šablon Excelu pro sledování cen a elektronické obchodování obecně, níže najdete bezplatnou šablonu ceníku navrženou v tabulkách Google. Můžete ji použít k ručnímu sledování cen konkurence ve zvoleném časovém období. Obsahuje také prostor pro základní informace o společnosti, která produkt vydala. Získáte ji zde, poskytuje ji společnost Smartsheet.

2 funkce v tabulkách Google pro přesné sledování konkurence

Dalším skvělým způsobem, jak sledovat své konkurenty, jsou tabulky Google. Pomocí tohoto nástroje můžete sledovat jejich ceny a čerpat data přímo z webových stránek, souborů CSV a mnoha dalších.

ImportDATA

Funkce Google Sheets ImportDATA načte všechny potřebné informace ze souboru TSV nebo CSV. To je užitečné pro přebírání dat přímo z konkrétních webových nástrojů nebo služeb.

The Sheets IMPORTDATA function has just one required parameter.

Zdroj obrázku: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

Jak vidíte, jedná se o velmi jednoduchou funkci. Stačí do buňky vložit následující text:

=importdata(„URL“)

Tabulky Google vás požádají, abyste do prostoru mezi uvozovkami vložili adresu URL webu. Po jeho zadání stačí kliknout na tlačítko Enter a data budou z webu stažena.

ImportXML

The IMPORTXML function requires two parameters.

Zdroj obrázku: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

V části „Import“ stačí vytvořit 3 sloupce s nadpisy jako „ID/název produktu“, „Cena produktu“ a „URL“.

Funkce ImportXML potřebuje dva parametry, jak je uvedeno výše. Je to adresa URL a dotaz XPath.

Chcete-li tuto funkci použít, přejděte do pole Tabulky Google a zadejte znak „=“. Poté zadejte funkci (IMPORTXML). Do sekce parametrů implementujte adresu URL, ze které chcete data importovat. Měla by to být přesná adresa URL webové stránky vaší konkurence, ze které chcete získat informace.

Další krok: Parametr „xpath“.

xpath není nic jiného než jazyk cest XML – dotazovací jazyk používaný k výběru uzlů v datech.

První část – se dvěma lomítky (//) – říká nástroji, aby prohledával dokument, dokud nenajde proměnnou, kterou jsme za ně vložili.

Za lomítka tedy vložte přesně to, co chcete, aby Sheets našel.

Pokud chcete, aby našel titulek produktu – v níže uvedeném příkladu „Smart Speaker“ – zvýrazněte jej a pomocí možnosti „Inspect Element“ HTML vstupte do vývojářského nástroje prohlížeče. Ten se automaticky otevře a zvýrazní prvek (uzel), který je třeba umístit za lomítka, o nichž jsme hovořili dříve.

Elevet : Electronics Super Store PrestaShop Theme

Zdroj obrázku: https://themevolty.com/elevet-electronics-marketplace-multipurpose-super-store-template

Pro tento konkrétní příklad to bude vypadat takto:

//h1[contains(@itemprop, ‚Smart Speaker‘)]

Jediné, co musíte udělat, je vložit jej za znak „;“ v naší funkci ImportXML, takže bude vypadat takto:

=IMPORTXML(„URL“;“//h1[contains(@itemprop, ‚Smart Speaker‘)]“)

Tento postup opakujte pro každý produkt, který chcete sledovat, a můžete začít!

Požádat o ukázku!

Ruční sledování cen vs. automatizované sledování cen

Automatizace má oproti manuálnímu sledování cen řadu výhod. Výrazně urychluje proces, protože stačí zadat soubor podmínek, podle kterých se má počítačová aplikace řídit, což ušetří spoustu času. Uvolníte své zaměstnance od nudné práce, takže se váš tým může soustředit na jiné úkoly. Můžete častěji získávat přesné informace. Když firmy sledují ceny ručně, náklady na výrobky se mohou změnit ještě dříve, než zaměstnanci stihnou informace aktualizovat. Díky automatizaci jste schopni sledovat více zdrojů a eliminovat možnost lidské chyby. Software pro sledování cen navíc často obsahuje mnoho doplňkových funkcí, jako je automatické nastavení cen, historické výkazy, informace o skladech a další.

Celkově lze říci, že nástroje pro automatické sledování cen jsou mnohem lepší než jakákoli forma manuálního sledování cen.

Proč byste měli místo šablon používat nástroj Dealavo?

Řešení Dealavo pro sledování cen má řadu výhod, z nichž některé popíšeme níže.

Sledování cen pomocí Dealavo

Počet produktů, které můžete pomocí nástroje sledovat, není omezen. Můžete si vybrat webové stránky, tržiště a platformy pro srovnávání cen, které chcete sledovat. Informace jsou pravidelně aktualizovány a vy se rozhodnete, jak často se mají aktualizace zobrazovat. Pomocí služby Dealavo obdržíte historické přehledy, takže můžete sledovat, jak se ceny měnily v čase, což vám pomůže plánovat budoucí strategie a pomůže pochopit pohyby vaší konkurence. Můžete si prohlédnout, kolik jiných společností prodává produkty, které prodáváte, a kde. To jsou jen některé z nejdůležitějších informací.

Analýza konkurence

Podívejte se na ceny nastavené konkurencí a nechte se upozornit na všechny speciální nabídky, které spustí. Sledujte trhy, na kterých působí vaši konkurenti. Všímejte si přesného data, kdy konkurence zahajuje sezónní akce. Identifikujte produkty, s nimiž se můžete dostat na vrchol produktových žebříčků již po drobném snížení ceny, a všímejte si těch, které můžete prodávat za vyšší ceny a přesto zůstat na vrcholu. Stáhněte si přehledy, které můžete sdílet s ostatními zaměstnanci nebo v prezentacích. Zobrazte si ceny konkurence s náklady na dopravu (pokud jsou k dispozici).

Dynamická tvorba cen

Zadejte podmínky pro automatické změny cen pomocí několika kliknutí a uvolněte si čas na jiné úkoly namísto ruční správy všech cen produktů. Už se nebudete muset starat o správu cen, kdykoli odjedete na dovolenou nebo prostě nebudete k dispozici pro práci. Dynamická tvorba cen pomocí Dealavo je založena na sadě podmínek a prahových hodnot, které mohou být velmi podrobné a zároveň je lze snadno nastavit tak, aby správa cen odpovídala konkrétním potřebám a očekáváním vaší firmy.

Podívejte se, jak to všechno funguje v praxi. Kontaktujte nás a vyžádejte si bezplatnou ukázku!

Souhrn

Existuje mnoho šablon, které vám mohou výrazně pomoci sledovat ceny a další aktivity konkurence. Doufáme, že díky příkladům, které jsme uvedli v tomto článku, je nyní budete moci využít ve svůj prospěch a předběhnete svou konkurenci!

Pokud máte nějaké dotazy, neváhejte se na nás obrátit.