Najlepšie šablóny Excel na sledovanie cien pre e-shopy

Šablóna na porovnanie cien je niečo, čo môže využiť každý. Je užitočná, keď hľadáte najlepšiu cenu daného výrobku na internete alebo keď prevádzkujete elektronický obchod a chcete porovnať ceny svojich konkurentov. Šablóna na sledovanie cien v programe Excel môže byť skvelým spôsobom, ako prehľadne uviesť všetky relevantné údaje. Určite vám pomôže urobiť niektoré zásadné obchodné rozhodnutia.

V tomto článku vám poskytneme najlepšie šablóny Excel pre váš e-shop, aby ste mohli ľahko porovnávať rôznych dodávateľov, obchody alebo predajcov.

Začnime!

Rôzne typy najlepších šablón Excel

Zameriame sa hlavne na šablóny programu Excel, ktoré vám umožnia presne sledovať ceny vašich konkurentov, ale chceme vám tiež ukázať, koľko typov šablón je k dispozícii pre akýkoľvek aspekt každodennej prevádzkovej práce.

Poznámka: Ak vás zaujímajú len šablóny na sledovanie cien, prejdite na ďalšiu časť.

Prejdime si niektoré z najefektívnejších typov šablón Excel, s ktorými sa môžete zoznámiť, aby ste pomohli svojmu podnikaniu:

  • Šablóny predajných potrubí a prognóz – nástroje, ktoré vám pomôžu s predajnými potrubiami a prognózami budúceho predaja, ako aj s kontrolou predajných lievikov.
  • Oslovenie predajcov a šablóny e-mailov – pomocou týchto nástrojov môžete sledovať celkové oslovenie predajcov. Môže to byť vaša stratégia studených e-mailov alebo mnoho ďalších aspektov.
  • Šablóny na sledovanie predajných aktivít – nástroje, ktoré vám pomôžu pri plánovaní kalendára predajných hovorov, stratégií denných „útokov“ atď.
  • Šablóny riadenia predaja a výkonnosti – nástroje, ktoré zvýšia výkonnosť vášho manažmentu z hľadiska celkového zlepšenia, výpočtu osobnej výkonnosti a koučovania 1 na 1.
  • Šablóny odmeňovania predajcov – tieto šablóny vám môžu pomôcť pri vytváraní alebo opätovnom vytváraní plánu odmeňovania predajcov od nuly

Teraz už viete, aké sú najpoužívanejšie a najefektívnejšie šablóny súvisiace s podnikaním. V nasledujúcej časti sa zameriame konkrétne na Šablóny Excel na sledovanie cien.

 

Šablóny Excel na sledovanie cien pre váš e-shop

Najskôr definujme šablónu Excel na sledovanie cien. Čo to je a kto ju môže využiť?

Šablóna Excel na sledovanie cien je jednoducho pripravený vzor Excelu s preddefinovanými riadkami a stĺpcami. Tieto šablóny často automaticky vypočítajú dôležité údaje na základe premenných, ktoré vložíte do správnych buniek. Všetky sa jednoducho používajú, dajú sa vytlačiť a sú plne prispôsobiteľné, či už ich chcete používať súkromne, alebo ako majiteľ či manažér firmy. Existuje mnoho typov šablón, ktoré môžete používať vo svojej kancelárii, a nástrojov, ktoré vám pomáhajú, ako napríklad Šablóna Road.

Rôzne typy šablón súvisiacich s cenami

Existuje mnoho typov šablón Excel, ktoré môžeme používať ako majitelia firiem.

Zoznámte sa s nimi a sami sa rozhodnite, ktorý z nich môže byť pre vašu spoločnosť najvhodnejší!

Šablóna analýzy cien konkurencie

Competitor Price Analysis Template

Zdroj: smartsheet.com

Šablóna cenovej analýzy konkurencie je niečo, čo si jednoducho nemôžete nechať ujsť. Tento jednoduchý, ale výkonný nástroj zvládne všetky základné analýzy konkurencie porovnaním rôznych konkurenčných produktov s vašimi vlastnými. Samotná šablóna sa skladá zo stĺpcov pre nízke, vysoké a priemerné ceny, takže vám nikdy neunikne žiadna príležitosť a budete môcť jasne vidieť aj možné vlákna.

Môžete si ho tiež prispôsobiť pridaním stĺpcov podľa vlastného výberu, ako sú dane, doprava a identifikačné čísla produktov.

Táto šablóna je bezpochyby nevyhnutnou súčasťou vášho plánu stratégie sledovania konkurencie. Len vám výrazne uľahčí stanovenie nových cieľov a prekonanie prekážok vášho podnikania.

Šablóna analýzy cien konkurencie

Šablóna na porovnanie stavebných nákladov

Construction Cost Comparison Template

Zdroj obrázkov: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

Šablóna vám umožňuje porovnať ponuky rôznych dodávateľov a subdodávateľov, aby ste ich mohli zoradiť a vybrať si toho najlepšieho. Môžete to urobiť tak, že spoznáte ich možnosti financovania stavby, kvalifikáciu, výšku ponuky a ďalšie podrobnosti.

Najdôležitejším stĺpcom v tejto šablóne je stĺpec „Poradie“, ktorý vám ukáže, ktorý uchádzač je najkonkurencieschopnejší a vyniká nad ostatnými.

Šablóna na porovnanie stavebných nákladov

Šablóna porovnania funkcií produktu

Product Feature Comparison

Zdroj obrázkov: https://www.smartsheet.com/price-comparison-sheets-templates

 
Šablóna funkcií produktu je ďalším kľúčovým nástrojom na vytvorenie vizuálneho rozloženia funkcií produktov. Môžete tak ľahko porovnávať rôzne produkty na základe ich kľúčových vlastností.
 
Tento nástroj je skvelým riešením na firemné aj osobné použitie, pretože umožňuje obom stranám urobiť kľúčové rozhodnutia o podobných produktoch a rozhodnúť sa. Pre majiteľa firmy je veľmi dôležité zistiť, ako sa výrobky odlišujú od ostatných na trhu. Pre zákazníka je to šablóna, ktorá presne ukazuje, akú hodnotu majú výrobky jednotlivých značiek.
 

Ďalšie šablóny elektronického obchodu

Okrem známych produktov pre marketing, predaj a služby zákazníkom je spoločnosť Hubspot známa aj tým, že poskytuje širokú škálu hodnotného obsahu prostredníctvom sekcie blogu na webovej lokalite spoločnosti. V jednom zo svojich blogových príspevkov poskytli zoznam užitočných šablón programu Excel na rôzne použitie v elektronickom obchode, rozdelených do troch kategórií:

  • Marketing
  • Predaj
  • Riadenie projektov

Kompletný zoznam 19 šablón si môžete pozrieť a stiahnuť z ich stránky na blogu.

Ako presne sledovať ceny konkurencie pomocou hárkov Google

V tejto časti vám v krátkosti ukážeme, ako môžete jednoducho sledovať ceny svojich konkurentov pomocou hárkov Google.

Najprv sa pozrieme na veci, ktoré môžete robiť pomocou nástroja Tabuľka Google:

  • Zobrazenie produktov uvedených v internetovom obchode vášho konkurenta, ktoré nemáte
  • Porovnať ceny produktov v jednotlivých kategóriách
  • Odstrániť písmená farebného kódu z názvov daných produktov
  • Zistite, ktoré produkty konkurencie obsahujú konkrétne, hodnotné kľúčové slová

Šablóna cenníka Google Sheets

Uviedli sme niekoľko príkladov šablón programu Excel na monitorovanie cien a elektronického obchodu vo všeobecnosti, nižšie nájdete bezplatnú šablónu cenníka navrhnutú v tabuľkách Google. Môžete ju použiť na manuálne sledovanie cien konkurencie počas zvoleného obdobia. Obsahuje aj priestor na niektoré základné informácie o spoločnosti, ktorá výrobok vydala. Získate ju tu, poskytuje ju spoločnosť Smartsheet.

2 funkcie hárkov Google na presné sledovanie konkurencie

Hárky Google sú ďalším skvelým spôsobom, ako sledovať svojich konkurentov. Pomocou tohto nástroja môžete sledovať ich ceny a čerpať údaje priamo z webových stránok, súborov CSV a mnohých ďalších.

ImportDATA

Funkcia Google Sheets ImportDATA načíta všetky potrebné informácie zo súboru TSV alebo CSV. Je to užitočné na preberanie údajov priamo z konkrétnych webových nástrojov alebo služieb.

The Sheets IMPORTDATA function has just one required parameter.

Zdroj obrázkov: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

Ako vidíte, ide o veľmi jednoduchú funkciu. Stačí, ak do bunky vložíte nasledujúci text:

=importdata(„URL“)

Tabuľky Google vás požiadajú, aby ste do priestoru medzi úvodzovkami vložili adresu URL stránky. Po jeho vložení stačí kliknúť na tlačidlo Enter a údaje sa stiahnu z lokality.

ImportXML

The IMPORTXML function requires two parameters.

Zdroj obrázkov: https://www.practicalecommerce.com/3-Google-Sheets-Functions-to-Track-Competitors-More

V časti „Import“ stačí vytvoriť 3 stĺpce s nadpismi ako „ID/názov produktu“, „Cena produktu“ a „URL“.

Funkcia ImportXML potrebuje dva parametre, ako je uvedené vyššie. Je to adresa URL a dotaz XPath.

Ak chcete použiť túto funkciu, prejdite do poľa hárkov Google a zadajte znak „=“. Potom zadajte funkciu (IMPORTXML). Do časti parametrov implementujte adresu URL, z ktorej chcete importovať údaje. Mala by to byť presná adresa URL webovej stránky vašej konkurencie, z ktorej chcete získať informácie.

Ďalší krok: Parameter „xpath“.

xpath nie je nič iné ako XML path language – dopytovací jazyk používaný na výber uzlov v rámci údajov.

Prvá časť – s dvoma lomítkami (//) – hovorí nástroju, aby prehľadával dokument, kým nenájde premennú, ktorú sme vložili za ne.

Takže za lomítka musíte vložiť presne to, čo chcete, aby Sheets našiel.

Ak chcete, aby našiel nadpis produktu – „Smart Speaker“ v príklade nižšie – zvýraznite ho a pomocou možnosti „Inspect Element“ HTML vstúpte do vývojárskeho nástroja prehliadača. Ten sa automaticky otvorí a zvýrazní prvok (uzol), ktorý musíte umiestniť za lomítka, o ktorých sme hovorili skôr.

Elevet : Electronics Super Store PrestaShop Theme

Zdroj obrázkov: https://themevolty.com/elevet-electronics-marketplace-multipurpose-super-store-template

Pre tento konkrétny príklad to bude vyzerať takto:

//h1[contains(@itemprop, ‚Smart Speaker‘)]

Stačí ho vložiť za znak „;“ v našej funkcii ImportXML, takže bude vyzerať takto:

=IMPORTXML(„URL“;“//h1[contains(@itemprop, ‚Smart Speaker‘)]“)

Tento postup zopakujte pre každý produkt, ktorý chcete sledovať, a môžete začať!

Vyžiadajte si demo!

Manuálne sledovanie cien vs. automatizované sledovanie cien

Automatizácia má oproti manuálnemu monitorovaniu cien veľa výhod. Výrazne urýchľuje proces, pretože stačí zadať súbor podmienok, ktoré má počítačová aplikácia dodržiavať, čo ušetrí veľa času. Uvoľníte svojich zamestnancov od zdĺhavej práce, takže sa váš tím môže sústrediť na iné úlohy. Môžete častejšie získavať presné informácie. Keď firmy sledujú ceny manuálne, náklady na výrobky sa môžu zmeniť ešte skôr, ako zamestnanci stihnú aktualizovať informácie. Vďaka automatizácii dokážete sledovať viac zdrojov a eliminovať možnosť ľudskej chyby. Okrem toho softvér na monitorovanie cien často obsahuje mnoho doplnkových funkcií, ako je automatické nastavenie cien, historické výkazy, informácie o sklade a ďalšie.

Celkovo možno povedať, že nástroje na automatické sledovanie cien sú oveľa lepšie ako akákoľvek forma manuálneho sledovania cien.

Prečo by ste namiesto šablón mali používať nástroj Dealavo

Riešenie Dealavo na monitorovanie cien má niekoľko výhod, z ktorých niektoré opíšeme nižšie.

Monitorovanie cien pomocou Dealavo

Počet produktov, ktoré môžete pomocou nástroja sledovať, nie je obmedzený. Môžete si vybrať webové stránky, trhoviská a platformy na porovnávanie cien, ktoré chcete monitorovať. Informácie sa pravidelne aktualizujú a vy sa rozhodnete, ako často sa majú aktualizácie zobrazovať. Pomocou služby Dealavo dostávate historické správy, takže môžete vidieť, ako sa ceny menili v čase, čo vám pomôže plánovať budúce stratégie a pomôže pochopiť pohyby vašej konkurencie. Môžete si prezerať, koľko iných spoločností predáva výrobky, ktoré predávate, a kde. To sú len niektoré z najdôležitejších informácií.

Analýza konkurencie

Pozrite si ceny nastavené vašou konkurenciou a získajte upozornenia na všetky špeciálne ponuky, ktoré spustia. Sledujte trhy, na ktorých pôsobí vaša konkurencia. Všímajte si presný dátum, kedy vaši konkurenti začínajú sezónne propagačné akcie. Identifikujte produkty, s ktorými sa môžete dostať na vrchol rebríčka produktov už po malom znížení ceny, a všímajte si tie, ktoré môžete predávať za vyššie ceny a stále zostať na vrchole. Stiahnite si prehľady, ktoré môžete zdieľať s ostatnými zamestnancami alebo vo svojich prezentáciách. Pozrite si ceny konkurencie s nákladmi na dopravu (ak sú k dispozícii).

Dynamické oceňovanie

Zadajte podmienky pre automatické zmeny cien niekoľkými kliknutiami, čím si uvoľníte čas na iné úlohy namiesto manuálnej správy všetkých cien produktov. Už sa nebudete musieť starať o správu cien vždy, keď odídete na dovolenku alebo jednoducho nebudete k dispozícii pre prácu. Dynamické ceny s Dealavo sú založené na súbore podmienok a prahových hodnôt, ktoré môžu byť veľmi podrobné a zároveň sa dajú jednoducho nastaviť, aby správa cien zodpovedala konkrétnym potrebám a očakávaniam vašej firmy.

Pozrite sa, ako to všetko funguje v praxi. Kontaktujte nás a vyžiadajte si bezplatnú ukážku!

 

Zhrnutie

Existuje mnoho šablón, ktoré vám môžu výrazne pomôcť pri sledovaní cien a ďalších aktivít vašich konkurentov. Dúfame, že vďaka príkladom, ktoré sme uviedli v tomto článku, ich teraz budete môcť využiť vo svoj prospech a predbehnúť svoju konkurenciu!

Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať.