Home » Sledovanie MAP / MSRP

Aká je cena MAP?

Riadenie minimálnych reklamných cien (MAP) a odporúčaných maloobchodných cien výrobcu (MSRP) je pre značky čoraz dôležitejšie. Podľa prieskumu sa typická značka, ktorá má mnoho rôznych online distribútorov, stretáva s porušovaním cien u 23 % všetkých produktov. Čo však tieto pojmy vlastne znamenajú?

V najjednoduchšej podobe je MAP najnižšia cena, za ktorú môže maloobchodník výrobok predávať. Inými slovami, MAP je politika uzatvárania dohody, v ktorej výrobca stanovuje reklamné cenové limity pre distribútorov a predajcov.

Je však dôležité poznamenať, že politika MAP nestanovuje presnú cenu, za ktorú môže predajca predávať výrobok výrobcu, ale bráni predajcom znížiť ceny pod určitú úroveň. Ak napríklad výrobca slnečných okuliarov stanoví MAP na 75 USD pre svoj najpredávanejší tovar, než všetci online distribútori, s ktorými značka uzavrela dohodu, sú povinní inzerovať tento výrobok minimálne za 75 USD alebo viac.

Hoci je dôležité poznamenať, že MAP je zákonná politika v USA, ale v Európskej únii sa neuplatňuje ako zákon.

 

Začnite sledovať ceny!

Je MAP zákonný a použiteľný?

Monitorovanie MAP a uplatňovanie donucovacích opatrení voči porušovateľom sú podľa protimonopolných zákonov USA úplne legálne. Keďže minimálna inzerovaná cena sa týka len „inzerovanej“ ceny a neurčuje maloobchodníkovi, za akú cenu môže tovar predávať vo svojom obchode, tento postup je legálny a slúži ako ochrana výrobcov.

Na druhej strane, európske zákony obmedzujú značky, aby maloobchodníkom vnucovali minimálne inzerované ceny, pretože sa to považuje za obmedzovanie hospodárskej súťaže. To v podstate berie výrobcovi z rúk všetku možnosť stanoviť cenu výrobku a zabezpečuje, aby to bol voľný trh, kto určuje cenu a prirážku k výrobku.

Monitorovanie cenových výkyvov však môže výrobcom pomôcť efektívne definovať budúce vzťahy s maloobchodníkom a zároveň prinášať mnoho stimulov pre maloobchodníkov a distribútorov.

Amazon a veľké trhoviská často uplatňujú MAP, ale len ak ich vlastník značky informuje o porušení. Ak značka alebo výrobca zistia, že predajca na Amazonu predáva výrobky pod cenovou politikou MAP, môžu ich nahlásiť. Spoločnosť Amazon ich po prvom porušení upozorní. Ak aj naďalej nebudú rešpektovať dohodu MAP, spoločnosť Amazon bude mať právo odstrániť ich z trhu.

Celkovo možno povedať, že MAP je nielen legálny a použiteľný, ale je to aj veľmi dôležitý aspekt cenovej stratégie a celého procesu sledovania cien.

 

Automatizácia cien!

map violations

Monitorujeme ceny vašich konkurentov

 

Čo je MSRP?

Maloobchodná cena odporúčaná výrobcom je navrhovaná cena, ktorú výrobca odporúča svojmu maloobchodníkovi a ktorú nemožno vymáhať. Pomáha výrobcovi štandardizovať maloobchodnú cenu výrobku a zabraňuje predajcom v podhodnotení výrobku. Po druhé, cena MSRP je dôležitá, pretože zohľadňuje náklady, ktoré sú potrebné na predaj výrobku – všetko spojené s porušovaním cien, prirážkami, veľkoobchodnými, maloobchodnými a dokonca aj distribučnými procesmi. Výrobcom odporúčaná maloobchodná cena tiež pomáha udržiavať konkurencieschopnosť značky v očiach konečného zákazníka. Zákazník, ktorý vidí určitý výrobok za výhodnú cenu v určitom obchode, je menej ochotný ho kúpiť a znižuje si názor na jeho kvalitu a integritu značky. Cena MSRP pomáha výrobku zostať hodnotným v očiach maloobchodníkov a zákazníkov.

Majte tiež na pamäti, že výrobcom odporúčaná maloobchodná cena (MSRP) sa môže uplatňovať v Európe aj v USA, ale je populárnejšia v regiónoch EÚ, ale zvyčajne sa nazýva odporúčaná maloobchodná cena (RRP).

 

Vyskúšajte službu Dealavo!

MAP_MSRP

Výhody MAP/MSRP pre značky a e-shopy

Uplatňovanie pravidiel cenovej politiky a sledovania MAP/MSRP prináša celý rad výhod vrátane:

  1. Podpora spravodlivej hospodárskej súťaže vo všetkých distribučných kanáloch.
    Ako výrobca môžete osloviť každého potenciálneho zákazníka prostredníctvom svojich malých a veľkých predajcov. Obaja sú cenní. Preto by ste mali dbať na podporu spravodlivej hospodárskej súťaže vo všetkých distribučných kanáloch a umožniť menším predajcom konkurovať veľkým predajcom.
  2. Zachovanie identity a hodnoty značky
    Spotrebitelia očakávajú od značiek konzistentnosť a politika MAP je kľúčom k jednotnosti cien. Keď stanovíte minimálnu cenu, za ktorú sa majú vaše výrobky propagovať, pomôže vám to zachovať identitu a hodnotu značky v celom kanáli. Je to skvelý spôsob, ako zachovať cenovú integritu, ktorá je dokonalým znakom budovania dôvery medzi zákazníkmi.
  3. Predchádzanie podhodnoteniu cien
    Aby predajcovia prilákali spotrebiteľov, môžu sa rozhodnúť znížiť ceny namiesto toho, aby zlepšili svoj marketing, nákupné skúsenosti alebo služby zákazníkom. Je ľahké robiť reklamu so super nízkou cenou. MAP vám však pomôže zabrániť podhodnoteniu cien u vašich predajcov a prinúti ich zmeniť svoju víziu. Pomocou inteligentnej platformy na monitorovanie MAP budete môcť ľahko odhaliť porušovateľov a prehodnotiť vzťahy s nimi.
  4. Prilákanie nových predajcov k vašim produktom
    Úspešné uplatnenie MAP znamená, že vážne dbáte na zachovanie integrity svojej značky a podporu predajcu pri predaji vašich výrobkov. Ako sme už spomenuli, dôslednosť spôsobuje, že vám dôverujú a chcú predávať vaše výrobky.

 

Spustenie sledovania cien!

Výhody MAP/MSRP pre predajcov

Dodržiavanie politiky MAP/MSRP chráni marže, takže výrobky môžu byť správne propagované a podporované. Maloobchodníkom sa otvárajú príležitosti na vypracovanie stratégie, aby mohli konkurovať v rôznych oblastiach, ako je zákaznícka podpora, UX. MAP tiež eliminuje neautorizovaných predajcov, takže legitímni maloobchodníci môžu predávať viac a pomáha autorizovaným predajcom posilniť sa na trhu. Stojí za zmienku, že používanie nástrojov na monitorovanie cien na sledovanie cien konkurencie a odhalenie možných porušení je jedným z najlepších spôsobov, ako zvládnuť túto úlohu.

Taktiež sa predpokladá, že keď značka dôsledne vykonáva svoju politiku MAP, stane sa lepším partnerom a bude spolupracovať s predajcom, napríklad prevezme späť zásoby, keď ich predajca nemôže predať.

Navyše uľahčuje boj proti šedému trhu a zabraňuje ďalšiemu predaju vašich výrobkov neautorizovanými predajcami. Pomocou monitorovania MAP môžete zistiť a sledovať nízke ceny, ktoré boli stanovené pre váš výrobok. Tento prístup vám pomôže odhaliť neoprávnených predajcov a otvorí vám cestu, ako proti nim bojovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

Kontaktujte nás!

price-monitoring-platforms

Výhody MAP/MSRP pre spotrebiteľov

S MAP/MSRP sa cena stáva menej konkurencieschopnou a maloobchodníci sú nútení prilákať zákazníkov inými spôsobmi, ako sú dokonalé zákaznícke skúsenosti, dodatočné kupóny a kampane. To vytvorí pre spotrebiteľov pridanú hodnotu.

Navyše neautorizovaných predajcov (o ktorých sa zmienime v ďalšej časti článku), ktorí predávajú neautorizované výrobky, možno odhaliť a odstrániť z trhu vďaka monitorovaniu cien, ktoré umožňuje odhaliť, že sa vaše výrobky predávajú za smiešne nízke ceny. Spotrebitelia sa tak zbavia prijímania falošných výrobkov, alebo keďže zabránite neautorizovaným predajcom, vyhnú sa aj tomu, aby dostali zlú podporu od neautorizovaných predajcov.

 

Zistite viac!

Dynamic Pricing

Sledovanie MAP/MSRP pomocou Dealavo

Konkurenčný softvér na sledovanie cien, ako je Dealavo, je jedným z najlepších nástrojov na trhu na túto úlohu. Umožňuje značkám monitorovať ceny produktov naprieč kanálmi a rýchlo odhaliť porušenie MAP/MSRP v e-shopoch, na trhoviskách a webových stránkach na porovnávanie cien po celom svete.

So systémom na sledovanie cien Dealavo získate nielen všetky najlepšie funkcie na sledovanie cien, ale budete ľahko sledovať implementáciu svojej cenovej stratégie kľúčovými partnermi v kanáloch a konať pri prípadnom porušení. Agregované údaje vám umožnia porovnať vaše kanály a pomôžu vám vybrať najlepších partnerov pre budúcu spoluprácu.

Maloobchodníci, ktorí znižujú ceny pod odporúčanú úroveň, aby prilákali potenciálnych zákazníkov, predstavujú hrozbu pre vnímanie vašej značky a vaše ziskové marže, najmä ak vedú k cenovým vojnám. Bráňte sa im s našou pomocou.

 

Vyskúšajte to!

FAQ

Aké stránky možno sledovať pomocou softvéru na sledovanie cien Dealavo?

Môžeme sledovať ceny ľubovoľného webu, ktorý chcete.

Webové stránky na porovnávanie cien, trhoviská alebo dokonca konkrétne stránky, ako je Amazon alebo stránky vašej konkurencie. Naša platforma na sledovanie cien dokáže úspešne monitorovať všetky z nich.

Ktoré krajiny možno monitorovať pomocou služby Dealavo?


Pomocou softvéru Dealavo Pricing Tool môžeme sledovať ceny v akejkoľvek krajine, o ktorú nás požiadate.

Čo používa nástroj Dealavo na sledovanie cien na monitorovanie cien?


Dealavo Price Tracking Tool monitoruje ceny pomocou mnohých metód. Hlavnými faktormi, ktoré umožňujú sledovanie cien, sú názvy produktov, kódy EAN, kódy GTIN, kódy ASIN a mnohé ďalšie.

Používanie rôznych nástrojov na sledovanie cien umožňuje spoločnosti Dealavo sledovať ceny čo najpresnejšie.

Monitoruje spoločnosť Dealavo rôzne veľkosti produktov?

Áno, nástroj Dealavo na sledovanie cien umožňuje podnikom sledovať rôzne veľkosti produktov.

Ako často softvér Dealavo Price Tracker aktualizuje ceny?

Konkurenčný softvér na sledovanie cien Dealavo je známy ako jeden z najrýchlejšie fungujúcich webových stránok na sledovanie cien na trhu. Ak má nástroj na určovanie cien prístup k často aktualizovaným informáciám, údaje sa môžu aktualizovať každých 15 minút.

Ako nástroj Dealavo na sledovanie cien zabezpečuje vysokú kvalitu údajov?

Sledovanie cien si vyžaduje zhromažďovanie presných a aktuálnych informácií. Každá malá chyba v údajoch môže negatívne ovplyvniť podnikanie.

Preto v spoločnosti Dealavo používame dvojité overovanie údajov. Naša platforma na sledovanie cien využíva nielen algoritmy strojového učenia na overenie všetkých informácií, ale poskytuje aj manuálne overenie kvality.

 

Zabezpečujeme úspešnú spoluprácu

 

  • Kasia, Customer Success Manager Kasia, Customer Success Manager
    Verím, že lepšie vzťahy s klientmi znamenajú väčší úspech pre obe strany. Je pre mňa veľkým zadosťučinením, keď môžem klientovi pomôcť maximalizovať jeho hodnoty s Dealavo a dosiahnuť jeho dlhodobé ciele.
  • Ola, Customer Success Ola, Customer Success
    Pri kontakte s klientmi je rozhodujúca láskavosť a individuálny prístup – snaha vybudovať pevný obchodný vzťah založený na potrebách klienta. V spoločnosti Dealavo nám záleží na úspechu našich klientov, preto robíme všetko pre to, aby sme im uľahčili prácu poskytovaním presných údajov, ktoré zjednodušujú proces rozhodovania.
  • Kasia, Customer Success Kasia, Customer Success
    In my job with clients, the most important factors are good relations and trust so I can show them the actual benefits of the cooperation. It’s hugely satisfying to implement solutions together and assist the clients with their daily work as well as their business development. It’s amazing to watch them growing.
  • Monika, Customer Success Monika, Customer Success
    Najobľúbenejšou časťou mojej práce je kontakt s ľuďmi. Je uspokojujúce pomáhať klientom a napĺňať ich potreby. Baví ma byť „hlasom“ klienta v spoločnosti Dealavo a starať sa o neustály rast nášho produktu. Spokojný klient = spokojný ja 🙂

Naši klienti